web stats analyzer

lördag 5 december 2009

Bröd med levain - Pain de Campagne

Skriv ut receptet



Det är lite komplicerat att baka goda bröd, men det är väl värt besväret. För att kunna baka det här brödet måste du veta hur man gör en levain, en fördeg som jäser naturligt tack vare surdegen.

Det här behöver du:

500 g vatten
400 g levain
700 g vetemjöl, Manitoba cream
80 g fint rågmjöl
18 g salt

Gör så här:

Blanda allt utom salt. Knåda i 15 minuter.

Tillsätt salt och knåda ytterligare 8 minuter.

Låt jäsa 2 timmar. Stöt degen två gånger under jäsningen.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut försiktigt till en rektangel. Vik ett treslag och dela därefter brödet i två delar. Forma till bröd och lägg upp på plåt eller ännu hellre i mjölade brödkorgar. Jäs till dubbel storlek - det tar typiskt 5-6 timmar.

Sätt in brödet i ugnen på 230 grader. Sänk temperaturen till 180 efter fem minuter och baka brödet totalt 50 minuter (eller längre om du vill ha en kraftigare skorpa).

Låt bröden svalna på galler.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept