web stats analyzer

onsdag 23 juni 2010

Färskpotatis i ugnen

Färskpotatis i ugnen

Till sommarens grillade rätter passar det bra med färskpotatis tillagad i ugnen. Det är lika gott som det är enkelt.

Det här behöver du:

1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Gör så här:

Rengör färskpotatisen. Dela varje färskpotatis i två delar och lägg färskpotatisen på en bakplåtspapper på en ungsplåt med kanter.

Ringla olivoljan över färskpotatisen och blanda runt med händerna (eller en stor sked om du inte vill bli kladdig om fingrarna). Strö flingsaltet över färskpotatisen.

Ställ in i ugnen på 200 grader varmluft i 40 minuter (kanske några minuter längre om du vill ha mer färg på färskpotatisen).
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 22 juni 2010

Dillmajonäs med mascarpone - kall sås

Egentligen gör man dillmajonäs genom att blanda majonäs och dill, men eftersom jag hade en burk mascarpone i kylen så blev det ett litet expriment.

Mascarpone kommer ursprungligen från Lombardiet i Italien. Mascarpone kan användas istället för crème fraiche eller vispgrädde och passar bevisligen bra i en dillmajonäs. Såsen gjorde succé på Lyckan.

Servera såsen till rökt eller inkokt lax.

Det här behöver du:

80 g lättmajonäs
80 g mascarpone
10 g hackad dill

Gör så här:

Blanda ihop majonäs och mascarpone ordentligt. Tillsätt den hackade dillen och blanda lite till.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

lördag 19 juni 2010

Torrdiska

Dagens lärdom: Torrdiska betyder att torka disken med tussar, alltså att diska utan vatten. Det finns tydligen kungligt porslin som inte tål att blötas.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

fredag 18 juni 2010

Fotografera mat - 10 tips matbilder

Det är inte svårt att ta fotografera mat. Här är tio enkla tips som funkar med en helt vanlig digitalkamera.

1. Använd aldrig blixt
Det är lätt att ta hyfsade bilder med blixt men det är svårt att få det riktigt bra. Den inbyggda blixten ger ett väldigt intensivt ljus vilket gör att nyanserna försvinner. Ofta blir det blänk (vita fläckar) på det du fotograferar och bilden känns kall och steril. Därför ska du stänga av blixten.


Bilden är tagen med blixt och du ser blixtblänket på framförallt ärtorna. Recept på Räkor i curry.

2. Använd kort skärpedjup
Först lite grundläggande fotokunskap. Exponeringen av bilden kan justeras med tid och bländare (ljusinsläpp). Kort tid kräver stor bländaröppning (och vice versa). Vid stort ljusinsläpp blir skärpedjupet, alltså det avståndsområde som kommer vara i fokus, att vara litet. På motsvarande sätt ger liten bländaröppning stort skärpedjup.
För att få ögat att se det du vill visa med bilden är det bra att ha kort skärpedjup. Det framhäver det som är i fokus och suddar bort oviktiga detaljer.


Fokus på gräslöken. Recept på Vit sillsallad.

3. Fotografera i dagsljus
Det är mycket lättare att ta bra bilder med bra ljus så försök därför ta bilderna under dygnets ljusa timmar. Resultatet blir bättre om ljuset faller in från flera håll och det är enklast att få bra bilder om du undviker direkt infallande solljus. Jag ställer gärna upp maten framför vårt stora fönster i vardagsrummet eftersom det ger en bred vinkel av infallande ljus.


Ljuset faller in från många håll och det blir inga tydliga skuggor. Recept på Kyckling i röd curry.


4. Fotografera i motljus
Om du tittar i mattidningarna så märker du att de flesta bilder är fotograferade i motljus. Allt runt omkring maten badar i ett ljusare skimmer och det som ska fotograferas lyfts på så sätt fram. För att få rätt exponering brukar jag ställa in tid och bländare manuellt men det fungerar också bra med spot-mätning på kameran.


Motivet lyfts fram av att allt annat är vitt. Recept på Enkel tryffel.

5. Vrid på kameran
Enligt den gamla skolan ska horisonten vara horisontell när man tar kort. Det blir inte alltid bra. Vrid på kameran för att "passa in" maten så blir det en roligare bild.


Med kameran vriden kommer båda tallrikarna med. Det skarpa solljuset försämrar dock bilden. Recept på Pasta med karamelliserad lök.

6. Kom nära
Som alltid när man tar bilder är det bra att komma nära. Prova att gå lite närmare med kameran så får du antagligen en bättre bild, men enklast är att justera i efterhand genom att beskära bilden.

Recept på Tomatsoppa.


7. Gör snygga upplägg
Det spelar ingen roll hur snygga bilder du tar om motivet är tråkigt. Snyggt upplägg på trevligt porslin och gärna med lite ljusbrytande och reflekerande detaljer (som glas och bestick) kan också göra att det ser aptitligare ut.


Grovt bröd med mozarella och tomat / creme fraiche och rom. Recept på det Farmors grova bröd.

8.. Undvik kastruller
Mat ser sällan roligt ut direkt i kastrullen på spisen. Lägg hellre upp en liten mängd i en mindre skål eller gör ett snyggt upplägg istället.


Det går naturligtvis att få till snygga bilder med kastruller, men oftast finns det bättre alternativ. Recpet på Räkor med grillad paprika.

9. Få med lite action
Det här är lite svårt om man inte är fler som fotograferar, men en kniv som rör sig eller en stråle som strilar gör bilden mycket intressantare.

Recept på Soppa med rostad morot.

10. Gör bilderna personliga
Ibland händer det att barnen vill vara med i bakgrunden. Det blir ofta fina bilder (kanske inte helt subjektivt :))



Fingret gör bilden lite roligare. Recept på Pannkakor med rom, rödlök och smetana.


Bonustips!

Kolla in de här bloggarna med snygga bilder och låt dig inspireras.

pickipicki
Helena Ljunggren
Pain de Martin
Tre tjejer i köket
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

lördag 12 juni 2010

Pasta penne med blomkål


Nu är det säsong för blomkål. Här är ett recept med pasta som hela familjen uppskattar.
Receptet räcker till två luncher i vår familj.

Det här behöver du:

500 g pasta penne
2 msk olivolja
1 msk hackad vitlök
1/2 krm torkad chilipeppar
1 blomkålshuvud
1 burk konserverade tomater
2 1/2 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt

Gör så här:

Stek vitlöken och chilipepparen i oljan på medelvärme i tio minuter. Löken ska inte ta färg.

Dela blomkålen i små buketter. Låt blomkålen steka i oljan i fem minuter.

Tillsätt buljongen, salt och de krossade tomaterna. Låt blomkålen koka försiktigt i tio minuter. Koka pastan medan blomkålen kokar.

Häll i grädden och mosa blomkålen med en potatisstöt (eller med stavmixer). Låt pastan rinna av och blanda med pastasåsen. Servera direkt.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 8 juni 2010

Pastasallad med rostade grönsaker



Här är en vegetarisk pastasallad med rostade grönsaker. Färgglatt och kanongott.

Det här behöver du:


500 g morötter
2 paprikor
2 msk olivolja
1/2 gurka
200 g fetaost
100 g urkärnade oliver
350 g pasta

Gör så här:


Skala och dela morötterna så att bitarna blir lite mindre än pastan. Dela varje paprika i ungefär 20 bitar. Lägg grönsakerna på en plåt eller i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Blanda runt och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Om grönsakerna ligger luftigt blir de mer tillagade, ligger de trångt kommer morötterna vara ganska hårda efter 30 minuter.

Tärna gurka och bryt sönder fetaosten. Koka pastan.

När grönsakerna är färdiga blandar du allt i en stor skål. Servera med olja eller pesto.


Om du vill ha en ljummen pastasallad kan du skölja pastan efter kokning.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

måndag 7 juni 2010

Marinerad champinjon, lök, paprika och blomkål


För många, många år sedan fick jag min första kokbok; Carl Butlers Kokbok. Receptet på första sidan provade jag först igår och det visade sig vara ett fantastiskt sätt att koka grönsaker. Som bonus blir det över en sagolik grönsaksbuljong.

Koktiden beror på grönsak och jag brukar koka flera sorters grönsaker när jag ändå håller på. Det är enkelt att ta upp de färdigkokta grönsakerna med hålslev för att därefter koka nästa.

Det här behöver du:

4 dl vatten
0,75 dl olivolja
1/2 citron
1/2 gul lök (50 g)
några persiljekvistar
1 tsk timjan
15 svartpepparkorn
1 msk hackad vitlök
1 tsk salt

Till exempel paprika, champinjon, lök, blomkål enligt säsong

Gör så här:

Mät upp vatten och olja i en kastrull. Finhacka och tillsätt löken. Pressa citronen och blanda i saften i marinaden. Tillsätt övriga kryddor och koka i 10 minuter.

Champinjon:

Dela champinjonerna i fyra delar. Koktid 8 minuter.

Lök:

Koka hela i 20 minuter. Koktid för delad lök är ungefär 5 minuter.

Blomkål:

Koka buketterna. Koktid 20 minuter.

Paprika:

Dela varje paprika i 12-15 delar. Koktid 10 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

onsdag 2 juni 2010

Pasta med bacon, parmesan och karamelliserad lök


Inspirationen till det här receptet hittade jag i en italiensk mattidning. Jag förstod inte riktigt varför löken kallades karamelliserad, men den blir onekligen söt, mild och god av den långsamma tillagningen.

Det här behöver du:

1 stor lök
0,5 dl olivolja
1 paket bacon
0,5 dl klippt persilja
350 g pasta (penne)
50 g riven parmesan

Gör så här:

Koka pastan enligt förpackningen.

Hacka löken i båtar (skär mot lökens mitt) och stek dessa på svag värme i oljan. Löken ska puttra i 10-15 minuter innan den är färdig så under tiden hinner du steka baconet separat. Baconet ska vara någonstans mellan mjuk- och knaperstekt. När bacon är klar tillsätter du den klippta persiljan.

Blanda pastan med övriga ingredienser och servera toppat med nyriven parmesan.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 1 juni 2010

Risotto Milanese - saffransrisotto


Av någon anledning blir jag alltid inspirerad att laga italiensk mat när jag varit i Italien. Den här gången gick resan via Milano och därför bjöds det idag på en Risotto Milanese.

Den här risotton passar bra att äta som den är, men naturligtvis fungerar den fint tillsammans med skaldjur eller varför inte lite grillad fisk.

Det här behöver du:

1,5 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
50 g smör
1 gul lök
1 pkt saffran ½ g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
85 g färskriven parmesanost

Gör så här:

Värm buljongen och finhacka löken.

Fräs löken i hälften av smöret på medelvärme. När löken blivit mjuk tillsätter du riset och steker ytterligare någon minut. 

Tillsätt vinet och rör runt. Tillsätt buljong så att riset precis täcks av vätskan. Koka på medelvärme (alltså femman på en niogradig skala). Under hela kokningen tillsätter du den varma buljongen decilitervis allt eftersom riset sväller. Mot slutet av kokningen måste du vara noga med att röra om i botten av kastrullen så att risotton inte bränner fast.

Riset ska vara mjukt med lite tuggmotstånd och enklaste sättet att lyckas är att koka riset långsamt. Jag brukar koka utan lock eftersom det är enklare att se när det är dags att späda mer. I de flesta recept jag sett ska riset kokas i 20 minuter men om det ska fungera måste riset kokas för hårt och resultatet blir ett grötigt ris med alldeles för hård kärna. Därför är det bättre att planera 30-40 minuters kokning om du siktar på ett bra resultat.

När riset kokat klart tillsätter du smöret, parmesanost och kryddor. Späd med buljong (du har förhoppningsvis lite kvar) så att risotton får en krämig konsistens.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

Säsongens recept