lördag 21 december 2013
Superenkelt vörtbröd utan vörtmix
1 flaska porter 33 cl
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 1/2 pkt jäst
1/2 msk salt
1/2 tsk malda kryddnejlikor
8 dl vetemjöl
ca 1 liter fint rågmjöl
(russin)
Pensling:
ljummet vatten
1/2 tsk potatismjöl
1 msk kallt vatten
1/2 dl hett vatten
Värm porter, mjölk och sirap till 37 grader.
Smula jästen och rör ut med spadet. Tillsätt salt och nejlikor.
Tillsätt vetemjöl och hälften av rågmjölet. Strö över mjöl och jäs i 30 minuter.
Arbeta in hälften av kvarvarande rågmjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
Smöra 2 avlånga formar på 2 liter.
Ta upp på bakbordet. Baka in så mycket mjöl som behövs. Forma till 2 bröd och lägg i formarna. Jäs 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Nagga bröden och pensla med ljummet vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Rör ut potatismjölet i kallt vatten, tillsätt det heta vattnet. Pensla potatismjölsblandningen på bröden strax innan de är klara.
Låt bröden svalna något i formarna och stjälp sedan upp dem och låt dem svalna med blanka sidan upp.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Reklam
Edison är den perfekta roboten för barn (från 4 år och uppåt) som vill lära sig programmering.
Edison kan byggas ihop med lego för att bygga häftiga fjärrstyrda fordon - styr med en vanlig fjärrkontroll.
Edison har många olika sensorer som gör att den kan fjärrstyras, följa en bana, reagera på ljud, följa ljus med mycket mera.
Edison passar för barn i alla åldrar från förskoleåldern och ända upp till gymnasiet eftersom roboten kan programmeras på flera olika sätt:
- med streckkod för de minsta barnen
- med blockprogrammering (baserad på Scratch)
- med textbaserad programmering (baserad på Python).
Roboten köps fraktfritt för privatpersoner. Pris från 499 kr till 1199 kr. Läs mer på www.codekid.se.
Här förklarar Signe hur man kan styra roboten med en enkel fjärrkontroll, för den som inte orkar programmera :)
Säsongens recept
-
Det finns olika sätt att göra redning med mjöl. Vanligast är att använda vetemjöl, men vid exempelvis allergi kan det vara bättre att anvä...
-
Pannkaka är något som alla i familjen äter med stor förtjusning och då blir det lätt så att det serveras pannkakor väldigt ofta. Här är ...
-
Här är en ordentlig genomgång av det här med ångugn, något som vi testat i ett matlagningsglatt kök under tio år med gamla ungen och sedan 2...
-
De här hallongrottorna brukar min svärmor göra - de blir jättegoda. Jag tror hemligheten är att använda marsanpulver. Det här behöv...
-
Smuldeg: 125 g smält smör 1 3/4 dl havregryn 1 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl socker Fyllning: 5-6 skivade rabarberstjälkar 1 dl socker 1 msk potati...
-
Det är roligt att baka med Manitoba Cream och här är ett recept där du förstår varför. Här är ett enkelt och gott bröd bakat med supermjöle...
-
Ofta får jag frågan om det är bra med ångugn? Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med ångugn . Det här receptet gör det nästan ...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak efterso...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak eft...
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar