onsdag 22 maj 2013
Baconlindad halloumi
Baconlindad halloumi är det bästa tillbehöret till exempelvis vad som helst.
Det här behöver du till baconlindad halloumi:
250 g halloumi
1 paket bacon
Så här gör du baconlindad halloumi:
Dela halloumin i 8 delar. Linda in varje bit halloumi med bacon. Lägg på den baconlindade halloumin på ett bakplåtspapper.
Tillaga i ugn i 225 grader varmluft i 15 min.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
lördag 18 maj 2013
Broccolisoppa
Den här broccolisoppan är dotterns favoritmat på förskolan. Den uppskattas dessutom av hela familjen - även de som inte brukar gilla broccoli.
Det här behöver du för att göra broccolisoppa:
800 g fryst broccoli
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl grädde
1 knivsudd muskot
1/2 tsk salt
Så här gör du broccolisoppa:
Lägg den frysta broccolin i en stor kastrull. Häll över vattnet och lägg i buljongtärningarna. Koka upp och koka under lock cirka 10 minuter.
Häll i grädde, muskot och salt. Koka ytterligare cirka 10 minuter. Mixa till en slät soppa och servera med nybakat bröd.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
fredag 10 maj 2013
Rabarbermazarin - mazarin med rabarber
När vi var på Gotland och fikade på Rute Stenugnsbageri åt jag en himmelskt god mazarin med rabarber. Jag har flera gånger försökt göra något liknande och den här gången kom jag inte heller i närheten men den blev väldigt god:
Det här behöver du för att göra mazarin med rabarber:
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk socker
100 g smör
1 äggula
Rabarberfyllning:
300 g rabarber
1 dl socker
Mazarinfyllning:
250 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Florsocker att pudra över
Så här gör du mazarin med rabarber:
Så här gör du mazarin med rabarber:
Arbeta ihop mjöl, socker och smör. Blanda i äggulan och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Tryck även upp degen på kanterna. Låt degen vila i kylskåp 30 minuter.
Skiva rabarbern och lägg dem i en kastrull. Blanda i socker och låt koka ihop 10 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandelmassa och smör. Rör ner äggen och sedan mjöl och bakpulver.
Ta ut formen ur kylen, sprid ut rabarberkompotten över botten. Fördela mazarinsmeten över rabarbern.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.
Låt kakan svalna, pudra över florsocker och servera!
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Recept av
C8
1 trevlig kommentar
Liknande recept:
bakning,
bönor,
efterrättsförslag,
kakor,
rabarber
onsdag 8 maj 2013
White choclate chip cookies
De här fantastiska kakorna blev jag bjuden på hos en kompis. De serverades med Ben och Jerry-glass mellan som glassbakelser. Underbart gott!
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör
1 1/5 dl farinsocker eller ljust muskovadosocker
3/5 dl strösocker
1 rumsvarmt ägg
200-300 g vit choklad
Sätt på ugnen på 190 grader. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar.Hacka chokladen i småbitar.
Bland vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke.
Vispa smör och socker pösigt med elvisp (3-5 min). Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet.
Tillsätt mjölblandningen i omgångar till smör- och sockerblandningen. Rör om och blanda till en jämn smet.
Blanda i den hackade vita chokladen.
Forma cirka 20 små bollar med händerna, lägg dem på plåten och platta till med en sked.
Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter tills kakorna inte glänser och sidorna har fått en aning färg. Låt kakorna svalna på plåten cirka 3-5 minuter och flytta sedan över dem till ett galler.
För att göra glassbakelser: ta en Ben och Jerry-kartong och skiva kartongen med glassen i så att det blir som runda kakor. Skala av pappret och lägg mellan två cookies.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Recept av
C8
2 trevliga kommentarer
Liknande recept:
bakning,
barnens favoriter,
efterrätt,
efterrättsförslag,
glass,
kakor
Balsamvinägerdressing till kyckling
Den här såsen på balsamvinäger, honung och färska örter passar väldigt bra till kyckling.
2 msk honung
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk örtsalt
1/2 dl hackad gräslök och persilja (ev timjan)
Värm honung, balsamvinäger, olja och örtsalt i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och lägg i de hackade örterna.
Servera som dressing till kycklingfilé eller kycklinglårfilé. Dressingen passar även som dressing till en potatissallad.
-- 2 msk honung
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk örtsalt
1/2 dl hackad gräslök och persilja (ev timjan)
Värm honung, balsamvinäger, olja och örtsalt i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och lägg i de hackade örterna.
Servera som dressing till kycklingfilé eller kycklinglårfilé. Dressingen passar även som dressing till en potatissallad.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
söndag 5 maj 2013
Göra egen pasta
Det är inte särskilt svårt att göra egen pasta, Med lite framförhållning och träning så tar det inte lång tid att göra egen pasta.
Vi brukar alltid använda pastamaskinen när vi gör egen pasta. Det går väsentligt snabbare att göra egen pasta när du har en färdig deg i kylen, förbered därför gärna kvällen innan.
Det här behöver du om du vill göra egen pasta:
160 g ägg (3 st)
300 g durumvetemjöl (5 dl)
25 g olja (2 msk)
6 g salt (1 tsk)
Så här gör du egen pasta:
Jag använder alltid assistenten när jag knådar degen. Blanda alla ingredienser (har du en våg går det snabbast och enklast att väga direkt i degbunken) och låt sedan assistenten knåda degen i 10 minuter. Du kan naturligtvis knåda degen kortare tid om du är otålig, men mer knådning ger segare deg (och enklare utkavling och bättre resultat).
Lägg degen i en plastpåse eller lufttät liten bunke. Låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda om du vill.
Dela degen i fyra delar (ca 120 g styck) och plocka fram pastamaskinen.
När du gör egen pasta börjar du med fyra-fem varv på första valsningen. Efter varje varv på första valsen viker du degen dubbelt. När du gör egen pasta ska du försöka få en fyrkantig bit pasta innan du börjar med den egentliga valsningen Då kommer pastatillverkningen att gå mycket enklare. När du gör egen pasta ska du alltså vika degen så att du undviker alla sorters runda former på den utkavlade pastadegen.
Med vår pastamaskin brukar jag kavla till tjocklek 5 vilket brukar bli lagom. Det är en Marcato Atlas - den klassiska manuella modellen.
När pastan är utvalsad finns alternativet att göra tunn eller bred pasta. Den bredare tycker jag blir bäst.
Här hittar du olika sorters pastasås för både vardag och fest.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Reklam
Edison är den perfekta roboten för barn (från 4 år och uppåt) som vill lära sig programmering.
Edison kan byggas ihop med lego för att bygga häftiga fjärrstyrda fordon - styr med en vanlig fjärrkontroll.
Edison har många olika sensorer som gör att den kan fjärrstyras, följa en bana, reagera på ljud, följa ljus med mycket mera.
Edison passar för barn i alla åldrar från förskoleåldern och ända upp till gymnasiet eftersom roboten kan programmeras på flera olika sätt:
- med streckkod för de minsta barnen
- med blockprogrammering (baserad på Scratch)
- med textbaserad programmering (baserad på Python).
Roboten köps fraktfritt för privatpersoner. Pris från 499 kr till 1199 kr. Läs mer på www.codekid.se.
Här förklarar Signe hur man kan styra roboten med en enkel fjärrkontroll, för den som inte orkar programmera :)
Säsongens recept
-
Det finns olika sätt att göra redning med mjöl. Vanligast är att använda vetemjöl, men vid exempelvis allergi kan det vara bättre att anvä...
-
Pannkaka är något som alla i familjen äter med stor förtjusning och då blir det lätt så att det serveras pannkakor väldigt ofta. Här är ...
-
Det är roligt att baka med Manitoba Cream och här är ett recept där du förstår varför. Här är ett enkelt och gott bröd bakat med supermjöle...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak eft...
-
Här är en ordentlig genomgång av det här med ångugn, något som vi testat i ett matlagningsglatt kök under tio år med gamla ungen och sedan 2...
-
Alla grönsaker i det här receptet ska vara i kuber som är mindre än halvcentimeter stora. Hacka en röd paprika i kuber. Fräs i lite 1 ms...
-
Schlager innebär chips och läsk. Eftersom det är roligt och enkelt att pressa citrusfrukter och enkelt att kolsyra vatten med streamern så ...
-
Den här sillsalladen är mycket godare än alla varianter med rödbetor. Fortsätt läsa så förstår du varför. Den här sillsalladen med ma...
-
Att koka laxen i ugnen är en mycket enkelt och det blir väldigt gott. Serverat med en romsås blir det både gott och festligt. Laxen smakar...