web stats analyzer

fredag 15 april 2016

Bröd i ångugn

Skriv ut receptet















Det här brödet är det första som jag någonsin gjort i ångugn, alltså är det första försöket. Jag använde det här receptet och satte in ett bröd i vanlig ugn på 30 minuter och och ett i ångugnen i 25 för att se skillnaden. En av sakerna som överraskade mig var att brödet i ångugnen hade fått mycket bättre yta, ett jättebra skal. Brödet sprack upp lite, ett tecken på att brödet har fått för lite jästid, vilket jag ska ändra tills nästa gång.

Ingredienser:

5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
2 msk sirap
4 1/2 dl fint rågmjöl
10 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt

Så här gör du:

Häll 1 dl vatten i en bunke, smula ned jästen och rör ihop det. Tillsätt resten av vattnet och sirapen. Arbeta ned rågsikt och vetemjöl och tillsätt salt. Låt degen jäsa i 60 minuter.

Dela degen i två lika stora delar och forma dem till bröd. Låt brödet jäsa ytterligare 60 minuter.

Lägg på en ugnssäker plåt och stoppa in långt ner i ugnen. Sätt nu på ugnen på 210 grader intervallånga. Grädda i 25 minuter.


--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept